NOTICIARI DE L'APNAE

*|MC:SUBJECT|*
Noticiari APNAE. Febrer de 2023
Fes-te'n soci
RECENTMENT...
PLANTADA D'ARBRES A MIG DE DOS RIUS EL PASSAT DIUMENGE 5 DE FEBRER 
 
Aquest diumenge 5 de febrer vam plantar 180 arbres de ribera d'1 metre d'alçada a un marge del prat de Mig de Dos Rius per aïllar-lo del camí sempre transitat.

Amb aquesta acció es vol aconseguir un doble efecte. Per una banda, recuperar en valor paisatgístic de les Closes típiques de l'Empordà i dels aiguamolls, és a dir, recuperar els prats envoltats d'arbres; i, per l'altra, afavorir un espai de tranquil·litat per a la fauna i vegetació. Gràcies a la combinació de zones arbustives amb espais de silenci, confiem que ens portarà cap a un creixement en biodiversitat de la zona.

Hi van participar prop de 40 voluntaris i voluntàries de totes les edats. Nens i adults van participar en una jornada de treball familiar i festiva. 


Us deixem aquí un enllaç al clip que vam fer de la plantada: Enllaç al vídeo

Text: Gerard Carbonell


 
ASSEMBLEA GENERAL DE SOCIS I POSTERIOR CONFERÈNCIA A CÀRREC DE JENAR FÈLIX "LA PEDRA SECA, UN PATRIMONI NATURAL"
 
El passat 28 de gener es va celebrar l'Assemblea General de Socis al Convent de Santa Clara de Castelló d'Empúries. Seguint l'ordre del dia es van fer un recorregut per les accions realitzades durant el període de 2022 i les tasques a desenvolupar el 2023. El president va exposar la Memòria econòmica i el tancament econòmic de l'exercici del 2022 i va presentar el pressupost per a l'exercici 2023. Un cop sotmès a aprovació dels socis, queda aprovat amb les esmenes sol·licitades pels socis assistents.

Després d'això es passà a celebrar l'Assemblea extraordinària convocada a continuació per a la renovació de càrrecs de la Junta Directiva en la qual s'anuncià que surt de la Junta Eikel Delgado, a qui se li donà les gràcies per la tasca acomplerta, i entra Alberto García, a qui se li desitja la benvinguda. 

En segon punt de l'ordre del dia s'aprova la proposta de modificació dels Estatuts de l'Associació per facultar al president i a la tresorera per fer les operacions financeres oportunes per a la millor gestió del patrimoni de l'Associació.

A continuació, es va poder gaudir de la Conferència a càrrec de Jenar Fèlix, "La pedra seca, un patrimoni natural". Us deixem aquí un enllaç a la conferència per si la voleu recuperar: Enllaç a la conferència


 


PARTICIPA
CONCURS DE FOTOGRAFIA APNAE INSTAGRAM - CALENDARI 2024

L’APNAE us convoca a participar en un concurs de fotografia naturalista basada en espais naturals de l’Empordà.

Trobareu les bases del concurs al següent enllaç>>

 
Els guanyadors del concurs han estat: 
Gener:
Rosa Mari Gabarró
@rosamari.gabarro
Desembre:
Ramon Aguilar
@ramonaguilarmas
Novembre:
Maria José Nahim 
@mariajose_lotti
Octubre:
Neus Subirós 
@neuslisubiros


AGENDA
CENS AJOCADORS D'AUS HIVERNANTS, EL 10 DE FEBRER DE 2023

Aquest divendres 10 de febrer us convidem a participar de la tercera sessió del Cens d'aus hivernants del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà. 

Es farà un recorregut pels aiguamolls revisant cada racó per censar els ajocadors d'aus hivernants que tenim. L'hora de trobada i punt de trobada és a les 16:00h al Centre d'informació del Parc. Està previst que s'acabi vora les 18:00h. Cal portar prismàtics.

Horari:  de 16:00h a 18:00h
Punt de trobada:  Centre d'informació del CortaletActivitat gratuïta. Cal inscripció a apnae@apnae.org o bé respondre al formulari següent: Enllaç al formulari


 

VII JORNADES DE PRESENTACIÓ D'ESTUDIS DEL PARC NATURAL DE CAP DE CREUS

El dijous 23 de febrer es durà a terme la Jornada tècnica que el Parc Natural del Cap de Creus a Selva de Mar que organitza anualment. Col·laborem en la difusió l'APNAE, l'IAEDEN i l'Ajuntament de Port de La Selva.

Horari: de 9 a 14h
Punt de trobada:  Antigues Escoles de Selva de Mar

Al llard del matí s'explicaran els treballs de recerca científica que s'hi duen a terme i que contribueixen a augmentar el coneixement del territori des d'un punt de vista científica.

Alguns d'ells han estat encarregats per administracions, universitats o altres organismes que hi destinen recursos econòmics per millorar el coneixement del primer espai protegit marítim-terrestres de Catalunya. 

La trobada en si mateixa no només contribueix a la transferència d'aquest coneixement sinó que permet posar en contacte amb el sector productiu local i el sector científic i de recerca. 

Els assistents rebran un Certificat acreditatiu de la seva assistència. 

Les persones interessades s'hi poden inscriure a través del següent  Formulari d'Inscripció Jornada Tècnica Rural.cat 


 
SORTIDA EN BARCA PER OBSERVAR OCELLS MARINS, EL DISSABTE 25 DE MARÇ DE 2023 

Ja disposem de nova data per la sortida clàssica sortida en barca de l'APNAE. Després dues cancel·lacions a causa de la forta Tramuntana, tenim nova data. S'ha hagut d'ajornar fins a finals de març atès que l'empresa propietària de la barca té altres compromisos adquirits amb antelació. 

Us informem també que les places estan exhaurides i tenim llista d'espera. 

Esperem que aquest cop puguem sortir mar endins sense que la meteorologia ens ho impedeixi!


 
XERRADES VIATGERES: "12 HISTÒRIES VISUALS D'ARREU DEL MON" AMB IÑAKI RELANZÓN, EL 24 DE FEBRER DE 2023

El divendres 24 de febrer, Iñaki Relanzón, el fotògraf de natura i vida salvatge, ens presentarà 12 històries visuals dels seus viatges arreu del món. Amb aquesta xerrada, iniciem un cicle de xerrades sobre viatges fotogràfics i de natura amb el suport d'ANDANA TRAVEL, agència que proposa viatges ornitològics amb descomptes especials per els socis de l'APNAE.

Esperem que us agradin! Encara hi ha places disponibles.  

Punt de trobada: Espai cultural La Cate de Figueres
Horari: a les 20:00 h

Activitat gratuïta i oberta a tothom.
Cal inscripció a apnae@apnae.org o bé a través del formulari següent: Enllaç al formulari

 
CURS AMB IÑAKI RELANZÓN "DEL PROCESSAT FOTOGRÀFIC A LA GESTÓ D'ARXIUS", EL 25 DE FEBRER DE 2023

I DESPRÉS QUÈ?

Després de la xerrada del divendres 24 de febrer amb el fotògraf de natura i vida salvatge Iñaki Relanzón, el dia 25, us proposem un curs d'iniciació a l'edició fotogràfica conduït per ell mateix. Ens donarà les claus per organitzar millor el nostre arxiu, per saber quins mètodes d'edició i processament de la imatge són els més adequats, o com adquirir hàbits de seguretat per preservar de possibles perills el nostre arxiu. Activitat oberta a tothom. Us animem a apuntar-vos-hi!

Punt de trobada: C/ del Port, núm. 25, L'Estartit
Durada: 6 hores
Horari: matí de 9:30h. a 12:30h i tarda de 14:30h. a 17:30h.

Places disponibles i obert a tothom amb descomptes especials per als socis de l'APNAE. Cal inscripció a apnae@apnae.org o bé responent el formulari següent: Enllaç al formulari

 


ACTIVITATS EN CONSTRUCCIÓ
Guarda les dates!

Tenim activitats que estan en construcció i us avancem la informació. Tan aviat com sigui possible ho publicarem en els nostres canals de comunicació habituals.

25 de març a les 18:30h.

PROJECCIÓ DE LA PEL·LICULA DOCUMENTAL I POSTERIOR COL·LOQUI DE "THE GREEN BIG WEEK" A LA CASA DE LA CULTURA DE LLANÇÀ

La cinta és feta per en Ponç Feliu amb la implicació de dues productores catalanes, Tururut i Cordegat. Es tracta d'un documental d'impacte per a la sensibilització mediambiental global, i local alhora de l'Alt Empordà, per això creiem que té un gran valor i s'emmarca molt bé amb la missió de la nostra Associació.


13 de maig

CURS ORNITOLÒGIC D'INICIACIÓ A LES LIMÍCOLES

Curs d'un dia, horari a perfilar) amb Miguel Àngel Fuentes i Emma Guinart. Es comença per repassar en aula les generalitats dels limícoles per entrar més profundament als camallargs, camacurts i territs. I es consolidaran coneixements en dues sortides a camps per els Aiguamolls de l'Empordà.


16 d'abril

TALLER "OCELLS I SAÜC" AMB IOLANDA BUSTOS

Farem un repàs a les propietats i característiques del saüc. És un arbre-arbust que dona vida a casa, a la cuina, a la salut, a la farmaciola però també als ocells. Ens descobrirà com la seva flor, el seu fruit i l'arbust tenen una relació molt estreta amb els ocells. 


20 i 21 de maig

CURS D'INICIACIÓ A LA FOTOGRAFIA ORNITOLÒGICA AMB CARLES FABRELLAS

Aquest curs constarà de 12 hores teòrico-pràctiques on es veuran els aspectes bàsics de la fotografia i els materials emprats en la fotografia ornitològica. En el temari hi haurà 3 blocs: Nocions bàsiques en fotografia, Fotografia ornitològica, i Arxiu, organització, edició i revelat.


27 i 28 de maig

CAP DE SETMANA DEL SOCI
Programació en construcció. Hi haurà tallers i activitats per a tothom. 

RECOMANEM...

L'ARTICLE  "25 ANYS DEL RETORN DE LA LLÚDRIGA" PER JORDI SARGATAL


Aquest article, publicat l'estiu del 2021, aquesta setmana recobra actualitat. Celebràvem llavors els 25 anys de la recuperació i reintroducció de la Llúdriga als Aiguamolls de l'Empordà, i ara sabem i ens consta que per primer cop s'ha reproduït al riu Mogent. Qui sap si provenen d'aquestes que es varen reintroduir fa 25 anys.

Us recomanem una relectura de l'article publicat en el Bruel número 107. Podreu accedir clicant el següent enllaç>>

Esperem que us agradi! 

Podreu descarregar tots els Bruels publicats fins ara en pdf a www.apnae.org/el-bruel


 

VOLS REBRE NOTIFICACIONS A TRAVÉS DEL WHATSAPP L'APNAE?
Com donar-se d’alta?

1. Omple el formulari d’alta online
2. Afegeix el número 623 041 677 a l’agenda de contactes per formar part del grup de difusió per Whatsapp.

Formulari: https://forms.gle/TJakBA16Yto5fJEn6

Si voleu estar al dia de les últimes notícies ornitològiques a les comarques de l'Empordà, us recomanem que visiteu el noticiari ornitològic Birding Empordà >> 

Troba'ns a la nostra web
www.apnae.org

Segueix-nos a la nostra pàgina de Facebook 
o
Segueix-nos a Instagram
o
Subscriu-te al nostre noticiari
o
Subscriu-te al nostre servei de whatsapp
Facebook
Email
Web
Instagram
Comparteix Comparteix
Reenvia Reenvia
view this email in your browser
APNAE 2022

Per qualsevol consulta envia'ns un correu electrònic a:
apnae@apnae.org

Vols canviar la teva subscripció a aquest butlletí?

Modifiqueu clicant aquí les vostres preferències 

Deixeu de rebre aquest noticiari clicant aquí


This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*

*|REWARDS|*
*|MC:SUBJECT|*
Noticiari APNAE. Gener de 2023
Fes-te'n soci
RECENTMENT...
RESUM DE LA SORTIDA BIRDING JÚNIOR ALS AIGUAMOLLS DE L'EMPORDÀ   
 
El passat 22 de desembre, alguns membres del grup Birding Júnior vam quedar per a fer l'última trobada de l'any per l'Empordà. Aquest cop però la diferència és que anàvem guiats per en Jordi Sargatal, que es va oferir a acompanyar-nos. Vam començar els més matiners una estona als Arrossars de Pals, i més tard ens vam reunir amb la resta al Cortalet. Des d'allà vam fer ruta fins la Rogera fins a la posta del sol. La sortida ens va permetre veure gran varietat d'espècies hivernants com la calàbria grossa o la cigonya, a més de poder trobar-nos tots per parlar i compartir experiències.

Text: Otger Fortià

 

PARTICIPA
CONCURS DE FOTOGRAFIA DE L'APNAE A L'INSTAGRAM - CALENDARI 2024

L’APNAE us convoca a participar en un concurs de fotografia naturalista basada en espais naturals de l’Empordà.

Trobareu les bases del concurs al següent enllaç>>

 
Els guanyadors del concurs han estat: 
Desembre:
Ramon Aguilar
@ramonaguilarmas
Novembre:
Maria José Nahim 
@mariajose_lotti
Octubre:
Neus Subirós 
@neuslisubiros

AGENDA
CENS DELS AJOCADORS D'AUS HIVERNANTS, EL 13 DE GENER 2023

El divendres 13 de gener us convidem a participar de la segona sessió del Cens d’aus hivernants del Parc Natural dels Aiguamolls de l'Empordà. Aquest cop serà d’abast comarcal i aquí farem la nostra part.

Es farà un recorregut pels aiguamolls revisant cada racó per censar els ajocadors d’aus hivernants que tenim. A les 16:00h ens concentrarem al Centre d’informació del Parc i, després de les explicacions per part dels tècnics i organització dels equips, a les 16:30h, es donarà el tret de sortida del cens. Està previst que s’acabi vora les 18:00h. Cal portar prismàtics.

Horari: de 16:00h a 18:00h
Punt de trobada: Centre d’informació del Cortalet


Activitat gratuïta. Cal inscripció a apnae@apnae.org o bé responent al formulari següent: Enllaç Formulari

XIIIè CENS DE DUC DEL PARC NATURAL DEL CAP DE CREUS, EL 14 DE GENER DE 2023

Us convidem a participar d’aquest cens que es realitzarà el pròxim 14 de gener de 2023. Per inscriure-us seguiu les instruccions al següent enllaç>>

VISITA DELS AMICS DE SANT ANIOL D’AGUJA ALS AIGUAMOLLS DE L’EMPORDÀ, EL 21 DE GENER DE 2023

El dissabte 21 de gener us convidem a venir a la sortida de agermanament que farem pels Aiguamolls de l’Empordà amb dels Amics de Sant Aniol d’Aguja (Garrotxa). Aquesta associació, amb qui compartim valors i passió per la natura, fa uns mesos ens va rebre a Sant Aniol d’Aguja i ara ens tornen la visita. Dinarem plegats i gaudirem de l’entorn i de la seva companyia. Activitat gratuïta oberta a tothom que vulgui acompanyar-nos.

Punt de trobada: Centre d’informació del Mas Cortalet
Horari: de 10:00 fins que es pongui el Sol

Cal portar prismàtics i pícnic.
Cal inscripció a apnae@apnae.org o bé responent al formulari següent: Enllaç Formulari

 
SORTIDA EN BARCA PER OBSERVAR OCELLS MARINS, EL DISSABTE 28 DE GENER DE 2023 

El pròxim 28 de gener farem la clàssica sortida en barca per observar i censar aus marines. Se sortirà des del Port de Roses amb rumb mar endins amb un guia ornitòleg. Esperem que sigui tant o més fructífera en observacions com altres anys!


 
ASSEMBLEA ANUAL DE SOCIS, ASSEMBLEA EXTRAORDINÀRIA I CONFERÈNCIA "LA PEDRA SECA, UN PATRIMONI EN PLENA NATURA" A CÀRREC DE JENAR FÈLIX FRANQUESA, EL 28 DE GENER DE 2023

Us convoquem el dissabte 28 de gener de 2023 a les 17h al Convent de Sta. Clara de Castelló d’Empúries per tal de celebrar l’Assemblea General Ordinària de socis de l’APNAE. Posteriorment, es durà a terme l’assemblea extraordinària de socis amb l’objectiu de modificar càrrecs dins la junta directiva. 

A continuació, aproximadament a les 18:30h oferirem la conferència “La pedra seca, un patrimoni en plena natura” per Jenar Fèlix Franquesa.

 
PLANTADA D'ARBRES A MIG DE DOS RIUS, EL 5 DE FEBRER DE 2023

El 5 de febrer plantarem 180 arbres de ribera d'1 metre d'alçada al marge d'un prat de Mig de Dos Rius per aïllar-lo del camí sempre transitat. Amb aquesta acció es vol aconseguir un doble efecte. Per una banda, recuperar el valor paisatgístic de les closes típiques de l'Empordà i dels aiguamolls, és a dir, recuperar els prats envoltats d'arbres; i, per l'altra, afavorir un espai de tranquil·litat per a la fauna i vegetació. Gràcies a la combinació de zones arbustives amb espais de silenci, confiem que ens portarà cap a un creixement en biodiversitat de la zona. Us animem a participar-hi!

Punt de trobada: Finca Mig de Dos Rius
Horari: De 10:30 a 13:00

Cal portar guants de treball i pala qui en tingui.
Cal inscripció a apnae@apnae.org o bé responent el formulari següent: Enllaç formulari

 
XERRADES VIATGERES: "12 HISTÒRIES VISUALS D'ARREU DEL MON" AMB IÑAKI RELANZÓN, EL 24 DE FEBRER DE 2023

El divendres 24 de febrer, Iñaki Relanzón, el fotògraf de natura i vida salvatge, ens presentarà 12 històries visuals dels seus viatges arreu del món. Amb aquesta xerrada, iniciem un cicle de xerrades sobre viatges que esperem que us agradin.

Punt de trobada: Espai cultural La Cate de Figueres
Horari: a les 20:00 h

Activitat gratuïta i oberta a tothom.
Cal inscripció a apnae@apnae.org o bé a través del formulari següent: Enllaç al formulari

 
CURS AMB IÑAKI RELANZÓN "DEL PROCESSAT FOTOGRÀFIC A LA GESTÓ D'ARXIUS", EL 25 DE FEBRER DE 2023

I DESPRÉS QUÈ?

Després de la xerrada del divendres 24 de febrer amb el fotògraf de natura i vida salvatge Iñaki Relanzón, el dia 25, us proposem un curs d'iniciació a l'edició fotogràfica conduït per ell mateix. Ens donarà les claus per organitzar millor el nostre arxiu, per saber quins mètodes d'edició i processament de la imatge són els més adequats, o com adquirir hàbits de seguretat per preservar de possibles perills el nostre arxiu. Activitat oberta a tothom. Us animem a apuntar-vos-hi!

Punt de trobada: C/ del Port, núm. 25, L'Estartit
Durada: 6 hores
Horari: matí de 9:30h. a 12:30h i tarda de 14:30h. a 17:30h.

Cal inscripció a apnae@apnae.org o bé responent el formulari següent: Enllaç al formulari

 

RECOMANEM...

L'ENTREVISTA A MARTÍ BOADA 
Us recomanem una revisió a l'entrevista que li vam fer l'estiu del 2014 i que es va publicar en el Bruel número 81. Podreu accedir clicant el següent enllaç>>

Esperem que us agradi! 

Podreu descarregar tots els Bruels publicats fins ara en pdf a www.apnae.org/el-bruel


 

VOLS REBRE NOTIFICACIONS A TRAVÉS DEL WHATSAPP L'APNAE?
Com donar-se d’alta?

1. Omple el formulari d’alta online
2. Afegeix el número 623 041 677 a l’agenda de contactes per formar part del grup de difusió per Whatsapp.

Formulari: https://forms.gle/TJakBA16Yto5fJEn6

Si voleu estar al dia de les últimes notícies ornitològiques a les comarques de l'Empordà, us recomanem que visiteu el noticiari ornitològic Birding Empordà >> 

Troba'ns a la nostra web
www.apnae.org

Segueix-nos a la nostra pàgina de Facebook 
o
Segueix-nos a Instagram
o
Subscriu-te al nostre noticiari
o
Subscriu-te al nostre servei de whatsapp
Facebook
Email
Web
Instagram
Comparteix Comparteix
Reenvia Reenvia
view this email in your browser
APNAE 2022

Per qualsevol consulta envia'ns un correu electrònic a:
apnae@apnae.org

Vols canviar la teva subscripció a aquest butlletí?

Modifiqueu clicant aquí les vostres preferències 

Deixeu de rebre aquest noticiari clicant aquí


This email was sent to *|EMAIL|*
why did I get this?    unsubscribe from this list    update subscription preferences
*|LIST:ADDRESSLINE|*

*|REWARDS|*