UNA CIGONYA MOR ALS AIGUAMOLLS PER LA INGESTA DE GOMES DE PLÀSTIC

El passat mes de setembre va arribar al Centre de Fauna dels Aiguamolls de l’Empordà el cas d’una cigonya trobada dins els límits del parc, a la Gallinera, Castelló d’Empúries. Un mascle adult, amb una bona condició corporal, però molt decaigut i dèbil, no volava.

En fer la radiografia es va poder veure que tenia l’estómac molt ple, fins i tot es podia copsar la forma d’un clip a dins. Els companys del Centre de Fauna van sospitar d’obstrucció gàstrica, alguna cosa encallada a l’estómac, que feia que no acceptés bé els aliments. Van començar el tractament, però l’endemà es va morir.

Durant la necròpsia van poder corroborar que patia obstrucció gàstrica, tenia una massa immensa formada per gomes de plàstic que li ocupava tot el pap i l’estómac.

 
La cigonya va ingressar al centre molt dèbil. Foto: Gemma Fauria
En la radiografia es veu l’estómac ple i la forma d’un clip. Foto: Gemma Fauria

Dues masses de gomes que es trobaven dins l’estómac de la cigonya. Foto: Gemma Fauria

“No és el primer cas en cigonyes. Ens hi trobem de manera freqüent. Ingereixen tot tipus de plàstics (biberons, condons, taps…) tot el que us pugueu imaginar, no sempre arriben amb un cas tan avançat i amb simptomatologia clínica.” Ens explica la Maria, veterinària del Centre. “ La cigonya havia confós les gomes amb cucs. La massa era tan gran que els pulmons i el cor estaven pressionats contra la caixa toràcica, ja no hi havia res a fer, pobra”

La massa de gomes superava els 300g. Amb una cigonya que pesava 2,7 quilos, això suposa més d’un 10% del seu pes en gomes (si fos una persona de 60 kg, més de sis quilos en gomes!)

Les cigonyes, entre altres ocells, han trobat un recurs per alimentar-se en les escombraries que generem els humans. Aquests residus (plàstics, fils, bosses…) són un perill per la fauna. D’aparença comestible, si són ingerits poden causar obstrucció de l’aparell digestiu o en altres casos enverinament, i acabar provocant la mort de l’animal.

La massa de gomes superava els 300grams. Foto: Gemma Fauria