Després de l’ajornament d’una setmana degut al mal temps del dissabte anterior amb pluja, la previsió del diumenge 2 de juny era molt bona, sense vent, amb una mica de fresca a primera hora i sol tot el dia.

Es van apuntar unes 60 persones a la barca gran del Don Pancho el que va fer que hi hagués força espai i facilitats pels fotògrafs situats estratègicament a la popa del vaixell.

Sortida força puntual del port i de seguida encarem cap a Cap Norfeu tot deixant a la dreta la Badia de Roses. En aquesta època de l’any ja no hi ha hivernants a l’interior de la badia i és més interessant arribar a la zona de la Punta de Cap de Creus per a intentar observar ocells  migrants tardans o estivals.

Ens anem acostant a Cap Norfeu enmig de la mar ben calmada i amb l’amenaça d’una boira generada pel contrast entre l’aire més calent que ve de terra i l’aigua del mar que en aquestes dates es troba força freda (uns 16 graus). Les imatges de la boira vessant de la muntanya cap el mar són espectaculars i generen espectres lluminosos com d’arc de Sant Martí.

Poc abans d’arribar a Cap Norfeu ens creuem amb una mola de peix a la superfície amb unes quantes baldrigues i gavians envoltant-la, i sembla que també alguna tonyina. sexpromo. Aprofitem per començar a tirar peix i de seguida aconseguim atreure els gavians i les baldrigues a la barca i comença l’acció.

Per la gent de la excursió, la majoria novelles,  és tot un espectacle veure les passades i capbussades de les baldrigues tant balear (la més abundant amb diferència amb unes desenes d’exemplars) com mediterrània (molt poques)  i la cendrosa , més grossa i de vol més planat tot intentar agafar algun dels peixos que tirem i que es poden veure de molt a prop.  Una munió de gavians argentats tan adults com joves, algun corb-marí emplomallat, dues gavines corses i alguna de capnegra.

Passem per davant de Cadaqués  i ens dirigim mar endins cap el Canó de Cap de Creus; és una vall submarina on es passa de cop dels 100 als 500 m de fondària i és on s’alimenten les balenes que passen en migració per la zona cap el Nord fins al Mar de Ligúria, prop de Gènova.

Arribem al canó a uns 8 km de la costa, no fa vent, la mar està força planera i el resseguim durant una mitja hora. No tenim sort amb les balenes ni amb els dofins però podem veure fins a 3 ocells de tempesta,  estivals a la zona i un xatrac gros. Ens ha faltat algun paràsit o mascarell per a arrodonir la jornada.

De tornada passem de nou per Cap Norfeu, on ens acostem molt a la costa per a veure les coves on hi ha els nius de corb-marí emplomallat ara buits. Veiem alguna merla blava al penya-segat i un peix lluna també.

I seguim vorejant la costa fins a port amb un sol brillant i molt bona temperatura.

La gent contenta amb la jornada i el bon dia que ha fet.

Fotografies i text: Hubert Mas