ITINERARI CINC CLAUS - SANT PERE PESCADOR

A continuació us presentem l’itinerari CINC CLAUS – SANT PERE PESCADOR, amb fotografies, comentaris i track realitzats per l’Hubert Mas i Joan Carreres. Al final us deixem un enllaç per a que el pogueu descarregar i fer servir com a pista a seguir en un tracker  o alguna aplicació de seguiment d’itineraris com Orux Maps (Android, gratuita des de www.oruxmaps.com),  Wikilock (Android) o Maps.me (per a iOS). També els podreu obrir a l’ordinador amb una aplicació com Google Maps. 

🚦🚦Aquest proposta s’ha treballat en el marc del projecte “ Descoberta del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà” de l’APNAE finançat pel Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà amb la subvencions destinades als espais natural de Catalunya, els ha`bitats i les espècies 2017-2018 de la Generalitat de Catalunya.🚦🚦

Es tracta d’un itinerari d’uns 7.5 quilòmetres, que comença a Cinc Claus i acaba a Sant Pere Pescador, passant per l’interior. Sense cap dificultat i apte per a bicicletes. Segueix en bona part el GR-92 (Sender de Gran Recorregut, marcat amb marques vermelles i blanques, que creua Catalunya per la costa mediterrània des de Portbou fins a Ulldecona).

Aconsellem fer-lo en la direcció esmentada, perquè això permet tenir el sol a l’esquena tot el dia, fet que facilita la observació tant del paisatge com de la fauna i la vegetació del lloc. Aquest itinerari combinat amb els dos anteriors (De l’Armentera a Sant Martí d’Empúries i el de Sant Martí a Sant Pere Pescador per la costa) i permet completar un recorregut circular d’uns 20 Km per la zona sud del Parc Natural dels Aiguamolls de l’Empordà.

Foto 1: Itinerari Cinc Claus – Sant Pere Pescador per l’interior

Per arribar a Cinc Claus hem d’agafar la carretera GI 623 que porta de Viladamat a l’Escala i uns 2 km després de Viladamat hi ha un trencall poc visible a la esquerra (cal vigilar a l’hora de girar pel trànsit i si no es veu clar seguir recte fins a un giratori que hi ha un quilòmetre més endavant, donar tota la volta i accedir-hi des de l’altre costat ) on comença un camí asfaltat que ens porta al petit nucli de Cinc Claus que ja es veu des de la carretera.

Cinc Claus és un petit enclavament d’origen romà, pertanyent al municipi de l’Escala, amb diversos allotjaments de turisme rural, un restaurant, les restes d’un castell medieval i una petita ermita romànica dedicada a Santa Reparada.

Deixem el cotxe al costat de l’ermita i comencem la nostra ruta a peu o en bicicleta.

Sortim des de Cinc Claus pel nord per un camí de terra en bon estat que va passant per típiques “closes” o camps envoltats d’arbres (freixes, pollancres, oms i alguns tamarius) i motes vegetades riques en fauna. Aquests camps abans estaven dedicats majoritàriament a pastures d’hivern (amb noms com El Verdàs, El Camp Caner, La Closa Llarga, Closes de l’Almeda i la Closa Sabatera), incloses en part en el Parc Natural.

Alguns d’aquests camps sobretot els més propers a Cinc Claus encara es mantenen com a prats, envoltats de canyís i fileres d’arbres i es troben dins el Parc Natural, mentre que en gran part s’han reconvertit en camps d’alfals, blat de moro o pomeres i han perdut bona part de l’arbrat que els voltava.

 

Cal parar atenció a aquests camps més “naturals” que són molt bons per a diversos rapinyaires que hi troben aliment (rosegadors, insectes, etc.). Hi podem veure habitualment aligots comuns, xoriguers i arpelles, mentre que durant les migracions s’hi afegeix esparver cendrós, arpella pàl·lida, àguila calçada o més rarament arpella pàl·lida russa o l’esparver d’espatlles negres. També hi trobem ocells d’espais oberts, com cogullades, torlits o aloses (aquestes a l’hivern).

Foto 2: Típica Closa
Foto 3: Esparver cendrós

El camí que en el seu primer tram (1 km) fa de límit amb el Parc Natural a la dreta; segueix cap el nord fins arribar (uns 2,5 km més endavant) a una bifurcació on agafarem el camí de l’esquerra. Ara passem paral·lelament al Riu Vell, que ens queda a la dreta. Es tracta d’un antic braç del riu Fluvià que passant pel mig de la plana en direcció sud, desembocava a la zona del Riuet prop d’Empúries. Ara és un rec més o menys ample envoltat d’un incipient bosc de ribera amb pollancres, molt embardissat i zones de canyissar a voltes substituït per un dens canyar. Es una zona rica en ocells de sotabosc: merla, tallarol de casquet, mallerengues, oriol, rossinyol, pit-roig, teixidor, etc. i a l’hivern el repicatalons.

blank
Foto 4: Marge del Riu Vell
blank
Foto 5: repicatalons

El camí voreja el rec durant poc més d’un kilòmetre fins que arribem a una nova bifurcació. Al davant veiem un antic molí, reconvertit en un bonic restaurant el “Pera Batlla”. Girem a la esquerra i uns metres més endavant cap a la dreta passem per l’aparcament de l’establiment on trobem un pontet de pedra antic que creua un rec.

blank
Foto 6: Pontet

Creuem el pont i seguim les marques grogues. Passem per un camí estret pel costat d’un tancat amb cavalls i després per camps de pomeres fins que uns 500 m més endavant girem a la esquerra pel camí anomenat de “les Baixures” en direcció a l poble de L’Armentera que ens queda ben a prop. Passem pel costat d’uns grans tamarius i un bosquet de pi pinyer i entrem al poble. De seguida girem cap a la dreta seguint la ruta ciclo-turista anomenada “Pirinexus” (que creua tots els Pirineus). Anem seguint les marques grogues que ens duran fins al Camí del Riu després de creuar la carretera que porta de l’Armentera a Sant Pere (GIV 630).

Uns 500 m més endavant arribem a la vora del riu Fluvià que en aquest punt és força ample i girem cap a la dreta per a resseguir el riu per la seva riba.

blank
Foto 7: Riu Fluvià

Podem veure un estret bosc de ribera amb diversos punts per on es pot accedir a la vora del riu. Aquí hi podem trobar l’ànec coll-verd, la fotja, el blauet, el martinet blanc, el bernat pescaire i a l’hivern el corb-marí i amb sort l’àguila pescadora.

blank
Foto 8: Fotja

El camí segueix vorejant el riu durant un quilòmetre. Aquí entra de nou dins el Parc Natural. A la nostra esquerra el riu i a la dreta un gran prat de pastura i al fons una filera d’arbres que amaga un antic meandre del riu ara desconnectat i reconvertir en petites llacunes allargades. Aquí podem veure ocells més de secà com el cruixidell o el bitxac.

blank
Foto 9: Prat

El camí segueix fins arribar al Club Nàutic Sant Pere on hi trobem un petit port fluvial. Girem a la dreta i abans d’arribar a la carretera de l’Armentera trenquem a la esquerra pel carrer Teresa Wilms Montt, seguint les indicacions del carril bicicleta fins que passem per sota del pont que creua el riu a Sant Pere i arribem a un zona de pícnic on es troba l’oficina de turisme de Sant Pere Pescador, punt final del nostre trajecte.

blank
Foto 10: Pont sobre el riu Fluvià a Sant Pere Pescador