El passat 26 de maig va tenir lloc l’anellament de cigonyes del Parc Castell de Peralada. Després de dos anys d’aturada per la pandèmia del COVID-19, aquest any es va poder reprendre aquesta activitat divulgativa amb els  alumnes de diferents escoles de l’Empordà.

A quarts de nou del matí ja començàvem a congregar-nos a la porta del Parc el grup de voluntaris que participaríem en aquesta jornada. Mentre acabaven d’arribar la resta de companys i els alumnes de les diferents escoles, anàvem observant les primeres cigonyes que ens sobrevolaven i intentàvem identificar els nius de cigonyes amb més inquilins, altres espècies d’ocells que aprofiten aquestes construccions per fer-hi el seu niu, com són pardals, estornells, cotorres de pit gris i caues (gralles).

A les nou del matí començaven a arribar els nens i nenes i, mentre entraven, rebien l’obsequi de benvinguda. Tot seguit, es va fer la presentació de la jornada i es van dividir els grups. Agrupats en rotllanes, se’ls hi feia una explicació sobre les cigonyes: característiques principals, diferències amb els adults, alimentació, migració… La primera sorpresa se l’emportaven quan veien al poll de cigonya al mig de la rotllana, en aquell moment es feia un silenci que es trencava amb els primers comentaris d’admiració. Més tard, després de l’explicació, rebien la segona sorpresa quan se’ls hi acostava la cigonya perquè la poguessin veure de més a prop i tocar-la. Finalment, cada grup escollia un nom per aquella cigonya i posteriorment s’anellava. Aquest any, a més a més de l’anella, a vuit d’aquests polls se’ls hi va col·locar un sistema de geolocalització amb el qual es podrà fer un seguiment dels moviments i migracions que realitzin.

De ben segur que aquesta activitat tindrà un significat molt especial per tots aquests nens, ja que amb aquests tipus d’experiències desenvolupen l’estima i el respecte, no només per les cigonyes, sinó per altres formes de vida, que permetran mantenir un vincle amb la natura.

Per acabar aquesta ressenya, si teniu curiositat per veure els moviments de les cigonyes marcades amb GPS els podreu seguir mitjançant l’aplicació Animal Tracker, amb la qual podreu veure els desplaçaments que van realitzant aquestes, com també les rutes que fan altres ocells de tot el món. Els noms de les cigonyes d’aquest projecte són: Vayreda, Pompeu, APNAE, Dalí, Tramuntana, Peralada, Aiguamolls i Empordà.

 

Autor del text: Alberto García